Výkonost české ekonomiky se stále zhoršuje

7.10.2012 Stavebnictví stále klesá

Výkonnost všech odvětví ekonomiky České republiky měřená hrubou přidanou hodnotou ve 2. čtvrtletí 2012 meziročně dle předběžných údajů reálně poklesla (-0,3 %). Došlo k tomu poprvé od konce roku 2009, přičemž mírný pokles tempa trvá při celkové stagnaci zaměstnanosti v ekonomice již téměř dva roky.

Zpomalení meziroční dynamiky hrubé přidané hodnoty bylo mezi 1. a 2. čtvrtletím 2012 patrné ve všech hlavních odvětvích vyjma peněžnictví a pojišťovnictví (s rozkolísaným vývojem a uplatněním efektu vysoké srovnávací základny 1. čtvrtletí předchozího roku) a odvětví převážně veřejných služeb (s nezměněnou dynamikou).

Stavebnictví (-12 %) i informační a komunikační činnosti (-7 %) potvrdily i ve 2. čtvrtletí dlouhodobější tendence, přidaná hodnota v těchto odvětvích reálně klesá již šest, resp. sedm čtvrtletí po sobě a proti úrovni z počátku roku 2008 je nižší více než o osminu. Meziročně nižší přidanou hodnotu při dlouhodobě klesající zaměstnanosti generoval ve 2.čtvrtletí 2012 i primární sektor (-4 %), k poklesu HPH celé ekonomiky ale přispěl vlivem své nízké váhy třikrát méně než odvětví obchod, doprava, ubytování a pohostinství, ve kterém klesla přidaná hodnota jen o 1 %.

Ani 2. čtvrtletí 2012 nepřišel obrat v dlouhodobě nepříznivém vývoji stavebnictví navzdory skutečnosti, že meziroční propady stavební produkce nedosáhly hloubky 1. čtvrtletí. Pozemní stavitelství se dokonce dostalo na úroveň předchozího roku, objemově méně významné inženýrské stavitelství, jehož reálná produkce klesá již deset čtvrtletí po sobě, vykázalo 15% pokles. Poslední významnější meziroční růst aznamenalo stavebnictví (při souběžném růstu pozemního i inženýrského stavitelství) ve 3. čtvrtletí 2008. Proti období konjunktury (2. čtvrtletí 2008) je produkce o šestinu nižší, bez větších rozdílů mezi pozemním a inženýrským stavitelstvím.

Hodnoty nově uzavřených stavebních zakázek v tuzemsku v 1. i 2. čtvrtletí (27 mld., resp. 35 mld. korun) patřily k nejnižším za poslední desetiletí. Hodnota zakázek byla ve 2. čtvrtletí meziročně nižší o pětinu (u inženýrského stavitelství o třetinu) a proti konjunkturnímu období téměř o polovinu. Průměrná hodnota nově uzavřené zakázky činila ve 2. čtvrtletí 3,5 mil. korun, za dva roky klesla o třetinu.

Trend k menším zakázkám v době recese odvětví potvrzuje ve stejném období i pokles průměrné hodnoty na 1 vydané stavební povolení (z 4 na 2,8 mil korun), patrný především u nové výstavby a nebytových budov. Celkový počet zakázek, reprezentující zásobu dosud neprovedených stavebních prací v celkové hodnotě 146 mld. korun, poklesl ve 2. čtvrtletí 2012 meziročně o šestinu.

Za útlumem poptávky stojí především inženýrské stavby, silný pokles hodnoty veřejných zakázek (proti konjunkturnímu období o 40 %) a v posledních dvou letech i zakázek ze zahraničí. Již čtvrtý rok pokračoval nepřetržitý meziroční pokles průměrného evidenčního počtu zaměstnanců, který ve 2. čtvrtletí činil -4 % a proti stejnému období před čtyřmi lety byl o sedminu nižší.

Nízký počet zahájených bytů za 1. pololetí 2012 (12,5 tis.) je na úrovni poloviny 90. let a odráží současnou malou poptávku související s přesyceností trhu vyšším počtem bytů dokončených v době konjunktury (ročně kolem 40 tis.) i nižším počtem zájemců, kteří si nepořizují bydlení pro vlastní bytovou potřebu. Ve druhém čtvrtletí 2012 klesl počet zahájených bytů meziročně o pětinu, snížil se však i ve srovnání s předchozím čtvrtletím, což se v tomto tisíciletí stalo vůbec poprvé. Méně bytů bylo meziročně zahájeno ve všech druzích staveb, vyjma nebytových budov. Počet dokončených bytů se za první pololetí meziročně zvýšil o osminu, přesto byl nejnižší od roku 2006. K růstu přispěly byty v bytových domech (o třetinu více), v rodinných domech se počet dokončených bytů nezměnil.

Zdroj: ČSÚ

Partneři

Rychlý kontakt
Asociace obchodu voda - topení z.s.
Durďákova 5, Brno 613 00
 
IČO: 60433795
DIČ: CZ60433795
V obchodním rejstříku je zapsána pod spisovou značkou L 5449, Městský soud v Praze.
Kontaktní kancelář:
Popůvky 404, Troubsko 664 41
GPS: 49.1806250N, 16.4893833E

E-mail: info@aovt.cz
frame-scrollup