Výhled českého stavebnictví pro rok 2012

17.5.2012 Analýza společnosti CEEC Research

Kvalitativní studie českého stavebnictví 2012 byla zpracována na základě 100 rozhovorů s řediteli velkých, středních i malých stavebních společností. Tuto analýzu pravidelně připravuje společnost CEEC Research ve spolupráci se společností KPMG Česká republika.

Výhled českého stavebnictví pro rok 2012zůstává i přes mírné zlepšení v očekáváních stavebních společností zřetelně negativní. Obavy jsou patrné především u středních a malých společností, které bojují o přežití. Návrat k růstu sektoru se zatím neočekává ani v roce 2013.

Pokles svých tržeb očekávají téměř dvě třetiny stavebních společností. Tržby by v roce 2012 měly klesnout napříč celým trhem, očekávání jsou lepší zejména u velkých a inženýrských společností. Podle aktuálních predikcí ředitelů stavebních firem zatím ani rok 2013 nepřinese návrat k růstu tržeb.

Sebedůvěra ředitelů stavebních společností v překonání konkurence v roce 2012 zastavila svůj dlouhodobý propad a zatím se odrazila ode dna. Aktuálně své společnosti v tomto ohledu však stále důvěřuje méně než polovina ředitelů.

Za aktuálně nejefektivnější způsob získávání zakázek považují velké společnosti výběrová řízení. Naopak ředitelé středních/malých stavebních firem preferují osobní kontakty. Prudce vzrostl podíl firem ochotných riskovat kvůli zakázce.

Jen jeden ze dvou ředitelů uvádí, že je možné získat veřejnou stavební zakázku bez úplatku. Vytížení kapacit stavebních společností pokleslo zejména u středních a malých společností, velké firmy hlásí naopak růst vytížení. Tomu odpovídá i zásobník práce, který je největší právě u velkých společností.

Hlavními omezeními s největším dopadem na hospodářské výsledky stavebních společností jsou byrokracie ze strany státu, nízká poptávka financovaná jak z veřejných, tak i soukromých zdrojů.

Výhled českého stavebnictví pro rok 2012 zůstává i přes mírné zlepšení v očekáváních stavebních společností zřetelně negativní. Návrat k růstu sektoru se zatím neočekává ani v roce 2013.

České stavebnictví pokračuje již čtvrtý rok sestupným trendem. Podle posledních údajů Českého statistického úřadu došlo k meziročnímu propadu sektoru za první čtvrtletí tohoto roku o 10,2 procenta. Hlavním přispěvatelem k tomuto vývoji bylo inženýrské stavitelství, které propadlo o 22,8 procenta. Pozemní stavitelství pokleslo o 5,8 procenta. Srovnání aktuálního stavu s obdobím leden až březen 2008 ukazuje, že sektor celkově propadl o téměř 35 procent.

Jak aktuální situaci prožívají samotné stavební společnosti, vyplývá z našich nejnovějších interview, které jsme realizovali se 100 řediteli v dubnu (2012). Ve srovnání s výrazně negativními lednovými očekáváními došlo jen k mírnému „tání ledů“. Většina lídrů stavebního sektoru stále očekává pokles českého stavebnictví v tomto i v příštím roce. Kontrakce trhu by měla podle nejnovější studie dosáhnout 7,5 procenta, což ve srovnání s lednovým i říjnovým výzkumem znamená mírně optimističtější výhled (v lednu byl predikován rekordní pokles pro celoroční vývoj sektoru, a to o 9,2 % (v říjnu společnosti předpokládaly pro rok 2012 pokles sektoru o 8,3 procenta).

Pokles sektoru je nyní očekáván přibližně osmi z deseti ředitelů stavebních společností (81 %), před třemi měsíci se jednalo o vyšší podíl (92 %, v říjnu 86 %, v červenci pouze 59 %).

Další pokles českého stavebnictví očekává většina velkých i malých firem

Pohled optikou velkých a středních/malých společností ukazuje na znatelné rozdíly v očekáváních obou segmentů. Velké společnosti očekávají pokles trhu o 4,5 procenta, tj. znatelné zlepšení z lednové predikce poklesu o 8,5 %. Segment středních/malých stavebních firem stále zůstává podstatně pesimističtější – predikce propadu v roce 2012 o 8,3 procenta (v lednu firmy předpokládaly 9,4 %).

Tento rozdíl je do jisté míry dán stavem zásobníků práce, který je podstatně větší ve velkých společnostech, které stále ještě těží z kontraktů uzavřených před krizí, na rozdíl od malých společností. Rovněž také jistou měrou přispěl nečekaný příliv nových zakázek, které vypsaly jak centrální, tak i lokální veřejné instituce, které chtěly realizovat výběr dodavatelů ještě podle dřívějších podmínek, oproti těm, které vstupují s novelou zákona o zadávání veřejných zakázek od dubna 2012 (tento zákon např. snižuje hranici pro podlimitní zakázky, atd.).

Pokud se na tuto oblast podíváme z hlediska společností zabývajících se pozemním nebo inženýrským stavitelstvím, ředitelé společností z pozemního stavitelství jsou ve svých prognózách pesimističtějším segmentem – očekávají pokles stavebnictví o 8,5 procenta(srov. pokles o 9,7 % v lednu, o 8,7 % v říjnu, o 2,9 % v červenci, o 0,3 % v dubnu).

V inženýrském stavitelství došlo k mírnému zlepšení nálady vzhledem k nově vypsaným zakázkám, avšak pokles sektoru v roce 2012 očekává stále většina respondentů (85 procent), průměr celého segmentu ukazuje na snížení výkonu o 4,3 procenta. Očekáváme, že tato stavební sezóna bude spíše ještě stále negativní.

Zlepšení a návrat k růstu nelze zatím očekávat ani v roce 2013

Výhled na rok 2013 aktuálně naznačuje, že návrat k růstu nelze očekávat ani v příštím roku. Naopak by mělo dojít k dalšímu poklesu o 3,8 % (téměř nezměněná predikce s lednovým očekáváním). Na pokračování negativního trendu i v příštím roce se shodují všechny čtyři analyzované segmenty. Společně s velice mírným zlepšením predikcí vývoje sektoru přehodnocují společnosti znovu i plány svých tržeb. Podíl společností, které v roce 2012 očekávají pokles svých tržeb, se nepatrně snížil, a to na téměř dvě třetiny společností (62 %, srov. 71 % v lednu). Vážený průměr odpovědí všech dotázaných ředitelů stavebních společností aktuálně ukazuje na předpokládaný pokles tržeb v roce 2012 o 3,7 procenta (lednová předpověď poklesu o 5,1 %, říjnová o 2,9 %, červencová o 0,9 % a v dubnu byl ještě předpoklad mírného růstu o 0,4 % pro rok 2012).

Detailnější pohled na situaci v analyzovaných segmentech z pohledu jejich velikosti ukazuje, že kritičtější jsou malé/střední firmy. V průměru očekávají pokles svých prodejů o 4,1 % (tj. jen malá změna oproti lednovým 4,9 %). Jejich předpovědi jsou stále různorodější, než v segmentu velkých firem, které většinou dvouciferné poklesy nebo růsty neočekávají. Velké firmy jsou jako celek mírně optimističtější, aktuálně predikují pro rok 2012 jen minimální pokles svých tržeb, a to o 1,2 procenta (v lednu ještě pokles o 5,5). To ukazuje, že předchozí velké propady tržeb napříč téměř celým segmentem velkých společností, by se již podle jejich ředitelů v tomto roce neměly opakovat (např. i díky již podstatně redukované základně jejich tržeb právě z předchozích let).

Pokles svých tržeb očekávají téměř dvě třetiny stavebních společností

Předpovědi vývoje tržeb v roce 2012 z pohledu představitelů společností zabývajících se inženýrským nebo pozemním stavitelstvím ukazují na mírně horší vývoj tržeb v segmentu pozemního stavitelství (pokles o 4,1 procenta, tj. obdobně jako v lednu). Oproti inženýrskému stavitelství (pokles o 2,1 procenta, lednová predikce pokles o 5,8 procenta).

Predikce na rok 2013 ukazují, že společnosti výrazně nepřehodnotily plány svých tržeb pro příští rok. V roce 2013 očekává růst svých tržeb méně než polovina ředitelů stavebních společností (45 %), což je jen nepatrné zlepšení oproti lednu (39 %).

Průměr očekávání všech ředitelů ukazuje na pokles tržeb v roce 2013 o 2,1 procenta (v lednu pokles o 1,1 %). Větší pokles tržeb v roce 2013 očekávají spíše zástupci pozemního stavitelství, které se obává příchodu druhé vlny krize, nebo v lepším případu stagnace a vyčkávání především soukromých investorů. Z pohledu velikosti se jedná především o malé/střední stavební společnosti

Způsoby získávání zakázek

Za nejefektivnější způsob získávání zakázek považují představitelé stavebních společností osobní kontakty. Jejich využívání aktuálně potvrzuje 96 procent respondentů. Průměrné hodnocení efektivity/užitečnosti tohoto způsobu dosahuje 6,8 bodu (na škále 0–10 max.) a zdá se, že osobní kontakty po dvou letech poklesů opět nabývají na významu. Naopak v poslední době rostoucí preference výběrových řízení od minulého výzkumu v dubnu 2011 poměrně výrazně poklesly (ze 7,0 v dubnu 2011 na 5,9 bodu aktuálně).

Za nejméně užitečný způsob získávání zakázek ředitelé společností označují přímou poptávku zákazníků. Ta se v důsledku krize výrazně propadla a doby, kdy společnosti mohly i odmítat zakázky z důvodu přetížení a příliš vysoké poptávky, jsou již dávno minulostí. Z důvodu velice nízkého množství zakázek na trhu je stále téměř třetina společností (30 %) ochotna přijmout zakázku s nulovou nebo zápornou marží. Ve srovnání s minulým výzkumem v dubnu 2011 se ale jedná o pokles až o dvanáct procentních bodů. To ukazuje, že již jen jeden ze tří ředitelů je ochoten vzít zakázku, na které jeho společnost v lepším případě nevydělá nebo dokonce prodělá, nicméně, dle jeho argumentace, alespoň částečně pokryje jinak nevyužité kapacity.

Naopak dramaticky rychle vzrostl podíl společností, které riskují – porušují své interní předpisy (risk management), aby získaly novou zakázku. Aktuálně se jedná až o rekordních 99 % společností (srov. 60 % v 2011, 52 % v 2010). V souvislosti se zadáváním zakázek jsme s řediteli stavebních společností rovněž diskutovali změny v úhradách jejich faktur. Většina respondentů (78 procent) ve srovnání se stejným obdobím minulého roku nepozorovala v průměrné době úhrady svých faktur žádné změny. Pětina společností zaznamenala prodloužení doby úhrady (19 procent) a pouze okrajově se firmy setkaly se zkrácením doby úhrad (3 procenta). Průměrná doba úhrady faktur se v současné době pohybuje na úrovni45 dní.

Partneři

Rychlý kontakt
Asociace obchodu voda - topení z.s.
Durďákova 5, Brno 613 00
 
IČO: 60433795
DIČ: CZ60433795
V obchodním rejstříku je zapsána pod spisovou značkou L 5449, Městský soud v Praze.
Kontaktní kancelář:
Popůvky 404, Troubsko 664 41
GPS: 49.1806250N, 16.4893833E

E-mail: info@aovt.cz
frame-scrollup