Vlastní zaměstnanci okradli řadu firem v Česku

1.2.2012 Majitelé jsou přísnější

Krádež peněz z pokladny, zboží ze skladu nebo placení vlastních účtů z firemních financí. Zpronevěra je společně s podplácením nákupčích dodavateli a falešnými fakturami nejčastějším typem podvodu, kterému čelí podle posledních údajů čeští majitelé firem.

Pachateli "firemních krádeží" jsou nejčastěji vlastní zaměstnanci a střední manažeři. Proti nim také firmy zaujímají tvrdší postup než dříve.

"Bývalo zvykem zloděje propustit a dále to neřešit. Dnes na každého, kdo ukradne jedinou lahev, jedinou korunu, podáme trestní oznámení," říká Alexander Lochman ze společnosti Bacchus dovážející vína. Nedávno například soud potrestal bývalého zaměstnance této firmy, který zpronevěřil 350 tisíc korun.

Za větší přísností může stát i ekonomická krize. "Firmy si majetek více střeží a v případě odhalení viníka radikálně přitvrdily," říká Radomíra Kotlárová z Unie malých a středních podniků. Větší přísnost klientů zaznamenali i právníci, kteří se zabývají hospodářskou kriminalitou a pracovním právem. Nejnovější průzkum společností Surveilligence, TPA Horwath a asociace ACCA ukázal, že podvody působí podnikům značné škody. Osmdesát procent firem přišlo za poslední dva roky nejméně o čtvrt milionu korun a v desetině případů škoda přesáhla dokonce deset milionů korun.

"V průměru přitom odhalení podvodu trvá jeden až dva roky," upozorňuje Ján Lalka, výkonný ředitel společnosti Surveilligence. "Firmy stále podceňují prevenci a neuvědomují si riziko, které jim hrozí," dodává. Chyby jsou přitom podle Lalky stále stejné: "Podvod odhalí, vyšetří, ale už nenastaví efektivní systém, aby mu v budoucnu předešly."

Problémy podle PwC vznikají zvláště při obchodu s dalšími podniky. Pachatelé se totiž nejvíce objevují v obchodních a nákupních odděleních. Vedle zaměstnanců se k nejčastějším řadí i odběratelé a dodavatelé.

"Většinou jsou to alespoň dva zaměstnanci ve spojení s externí firmou," říká Oldřich Kovář, celosvětový šéf interního auditu skupiny Kronospan, vyrábějící laminátové desky pro nábytkářský průmysl.

Nebezpečí se liší i podle velikosti firmy. Lépe jsou na tom malé a střední podniky s méně zaměstnanci. "Ve firmě o dvaceti lidech není pro podvody příliš prostor. Důležité je i to, jak zaměstnance znáte a jak často se střídají," říká Tomáš Karlík, jednatel společnosti Stihl, dodávající zahradní techniku.

S velikostí pak roste nejen riziko, ale také případná ztráta. "Pokud nakupujete za miliardu, jsou i ztráty ve zlomcích procent značné. Odhalili jsme podvody v hodnotě desítek milionů," uvádí Kovář.

Zdroj : ihned.cz

Partneři

Rychlý kontakt
Asociace obchodu voda - topení z.s.
Durďákova 5, Brno 613 00
 
IČO: 60433795
DIČ: CZ60433795
V obchodním rejstříku je zapsána pod spisovou značkou L 5449, Městský soud v Praze.
Kontaktní kancelář:
Popůvky 404, Troubsko 664 41
GPS: 49.1806250N, 16.4893833E

E-mail: info@aovt.cz
frame-scrollup