Stavebnictví letos hlásí mírný optimismus

3.8.2014 Stavební práce za téměř 400 miliard

Mírný optimismus panuje podle aktuální analýzy Českého statistického úřadu (ČSÚ) ve stavebnictví. Počátek roku 2014 přinesl podle ČSÚ určité zlepšení, když index stavební produkce za leden až květen meziročně vzrostl o 5,9 % (v pozemním stavitelství růst o 5,5 %, v inženýrském růst o 6,9 %).

Významnou pozitivní roli v meziročním srovnání sehrála velmi mírná zima, kdy klimatické podmínky umožnily stavbařům pracovat v podstatě bez omezení. Také srovnávací základna roku 2013 byla velmi nízko. Ve srovnání se stejným obdobím konjunkturního roku 2008 klesla stavební produkce v lednu až květnu o 8,2 %.

Stavební společnosti realizovaly v roce 2013 stavební práce v hodnotě 397,5 miliard korun, z toho více než polovina (219,5 miliard Kč) připadala na větší stavební firmy s více než 20 zaměstnanci. Většina stavebních prací byla provedena na nové výstavbě, rekonstrukcích a modernizacích, přibližně čtvrtina prací připadla na opravy a údržbu.

Za větší podniky s 20 a více zaměstnanci jsou dostupné podrobnější údaje o struktuře stavebních prací, které fakturují konečnému odběrateli. Stavební práce na nové výstavbě i opravách a údržbě třídíme podle klasifikace stavebních děl a v průběhu minulých let jsou patrné změny v této struktuře. Zcela zřetelně je vidět pokles podílu výstavby budov, především pak budov vícebytových.

V období boomu bytové výstavby činil podíl až 13 % ze stavebních prací podniků s 20 a více zaměstnanci a od té doby neustále klesá až na 7,8 % v roce 2013.

Naopak v posledních letech narůstá podíl stavebních prací na výstavbě průmyslových a zemědělských budov a také na kanalizačním, elektrickém a telekomunikačním vedení. Pokud porovnáme strukturu stavebních prací pouze na opravách a údržbě, tvoří plnou čtvrtinu oprava místních a účelových komunikací.

Nejvíce se staví v Praze

Vzhledem k tomu, že stavebnictví je na rozdíl od průmyslu pevně spjato s místem výsledné produkce (tedy výstavby), je zajímavé porovnat stavební práce v jednotlivých regionech. Informace jsou opět pouze za podniky s 20 a více zaměstnanci.

Z celkových fakturovaných dodávek těchto podniků ve výši 219,5 mld. Kč se nejvíce prostavělo v Praze (celkem 47,3 mld. Kč, tedy 22 %). S větším odstupem pak následují kraje Jihomoravský (25,7 mld. Kč, 12 %) a Moravskoslezský (23,2 mld. Kč, 11 %). Na opačném konci řady se nachází kraje Karlovarský, Liberecký a Pardubický, které jsou ovšem menší svou rozlohou.

Stavební společnosti s 20 a více zaměstnanci také poskytují data o tom, kolik stavebních prací provádějí pro veřejné zadavatele. V roce 2013 provedly firmy stavební práce pro veřejné zadavatele ve výši 80,3 mld. Kč a z tohoto objemu bylo nejvíce prostavěno v Praze (13,5 mld. Kč), dále pak následoval kraj Jihomoravský (10,6 mld. Kč) a Moravskoslezský (9,6 mld. Kč), což jsou zároveň kraje s celkově vysokým objemem stavebních prací.

Třetina pro veřejné dodavatele

V jednotlivých regionech je proto zajímavé zjistit také podíl stavebních prací pro veřejné dodavatele na celkovém objemu fakturovaných dodávek všem konečným odběratelům. Průměr za celou Českou republiku se pohybuje kolem 37 % dodávek pro veřejné zadavatele z celkového objemu stavebních prací.

V tomto ohledu je na tom nejlépe kraj Liberecký (55 %) a také Plzeňský (49 %), ale mezi jednotlivými kraji nejsou patrné výrazné rozdíly. Ty jsou vidět v jednotlivých regionech větší. Je to způsobeno především prováděním větších investičních akcí, které jsou financovány z veřejných zdrojů, takže tato struktura se v průběhu let může značně měnit.

Svůj vliv může v jednotlivých oblastech sehrát i nedostatek zakázek ze soukromých zdrojů, takže podíl stavebních prací pro veřejné dodavatele je pak logicky větší než v oblastech s celkově vyšší investiční aktivitou všech subjektů.

Stavebnictví v ČR dosáhlo vrcholu své konjunktury v roce 2008 a od té doby klesá. Produkce v pozemním stavitelství klesá již od roku 2008, zatímco v inženýrském stavitelství pokles nastal o dva roky později. Index stavební produkce (ISP) zaznamenal v roce 2013 meziroční pokles o 6,7 %.

Více klesalo inženýrské stavitelství, a to meziročně o 9,3 %. V pozemním stavitelství byl za rok 2013 zaznamenán meziroční pokles o 5,6 %. Ve srovnání s konjunkturním rokem jde o téměř čtvrtinový pokles v obou kategoriích výstavby.

(Zdroj: ČSÚ)

Partneři

Rychlý kontakt
Asociace obchodu voda - topení z.s.
Durďákova 5, Brno 613 00
 
IČO: 60433795
DIČ: CZ60433795
V obchodním rejstříku je zapsána pod spisovou značkou L 5449, Městský soud v Praze.
Kontaktní kancelář:
Popůvky 404, Troubsko 664 41
GPS: 49.1806250N, 16.4893833E

E-mail: info@aovt.cz
frame-scrollup