Stát připravuje seznam neplatičů DPH

20.1.2013 Trestu za cizí daňové dluhy se půjde vyhnout

Poctiví podnikatelé nebudou muset platit za hříchy neplatičů DPH. Generální finanční ředitelství totiž nově určilo, kdo přesně se ocitne na černé listině dlužníků DPH. Nově zveřejnilo i návod, jak se vyhnout ručení za daň. Firmy a podnikatelé dostali dvě důležité zprávy: stát nyní jasně definoval, kdo se ocitne v databázi dlužníků DPH. Obchodním partnerům poslal návod, jak se vyhnout ručení za daň.

Generální finanční ředitelství ocejchuje jménem nespolehlivý plátce každého, kdo dluží za poslední minimálně tři měsíce na dani z přidané hodnoty celkem více než 10 milionů korun. Stejnou nálepku dostane i firma, která nemá v pořádku daňové doklady a úřad jí vyměří daň alespoň 500 tisíc korun. Na seznamu se ocitne i podnik podezřelý z účasti na podvodu.

Za dlužníka lze zaplatit předem

V nové databázi musí každá firma od ledna kontrolovat, zda se u jejích dodavatelů v kolonce Nespolehlivý plátce neobjevilo ANO. U těch pak ručí za odvedení DPH - pokud ji obchodní partneři nezaplatí, musí ji uhradit ona. Finanční ředitelství teď dává návod, jak se tomu vyhnout: Nastavte smlouvy tak, že daň za dodavatele odvedete přímo úřadu. Stačí uvést jeho identifikační údaje - název firmy, DIČ, datum obchodu a další - a poslat sumu na příslušný daňový úřad. A samozřejmě cenu o daň snížit.

"Nespolehlivá firma, pokud nebude chtít přijít o obchody, s tím asi bude souhlasit. Je však dobré to zakotvit do smlouvy. Řada našich klientů už to řeší," říká analytik poradenské firmy TPA Horwath Rostislav Kuneš. "Zvažujeme několik kroků, jedním z nich je úprava smluv," říká Michaela Hendrychová, daňová ředitelka Telefóniky.

Kuneš pochybuje, že by firmy takto masivně měnily vztahy i se spolehlivými firmami: "Poctivá firma na něco takového nepřistoupí. Vznikaly by jí u úřadů přeplatky a přicházela by o peníze."

Podle Radky Maškové ze společnosti Deloitte je však pro firmy mnohem větší problém než samotné ručení to, že si musí informace v registru vyhledávat ručně.

"Od dubna k černé listině dlužníků navíc přibudou platby jen na oficiální účty (zveřejněné u správce daně) a ručení za daň při platbě na jiný účet. To je pro firmy mnoho starostí a velké riziko. Z praxe vím, že se toho hodně obávají."

Finanční ředitelství ale slibuje, že systém uzpůsobí, aby bylo možné data vytahovat pomocí účetních softwarů. "Zhruba do konce února spustíme webovou službu, z níž informační systémy třetích stran budou moci zjistit, zda je plátce nespolehlivý," říká Otakar Sladkovský z finančního ředitelství.

Můžete se bránit

Proti zařazení do registru se může společnost odvolat. Tím se zveřejnění - až na výjimečné případy - odloží, dokud není jasno, zda je označení oprávněné. Firma navíc dostane předem varování, že jí něco takového vůbec hrozí. Úřad by měl přihlížet i k situacím, kdy firma za prohřešek nemůže - třeba kvůli druhotné platební neschopnosti nebo živelní pohromě.

Zdroj: idnes

Partneři

Rychlý kontakt
Asociace obchodu voda - topení z.s.
Durďákova 5, Brno 613 00
 
IČO: 60433795
DIČ: CZ60433795
V obchodním rejstříku je zapsána pod spisovou značkou L 5449, Městský soud v Praze.
Kontaktní kancelář:
Popůvky 404, Troubsko 664 41
GPS: 49.1806250N, 16.4893833E

E-mail: info@aovt.cz
frame-scrollup