Pokles ve stavebnictví i pád tržeb obchodníků

9.6.2012 Češi šetří i na potravinách

Stavební výroba v Česku v dubnu výrazně zpomalila meziroční pokles na 2,7 procenta z 6,1 procenta v březnu. Tempo poklesu výstavby bytů je ale dvojciferné. Zahájených bytů bylo v dubnu meziročně méně o 17,8 procenta, dokončených o 28,3 procenta. „Stavebnictví strádá nedostatkem zakázek, a to jak ze soukromé sféry, tak z veřejného sektoru. Jde přitom o dlouhodobý trend, jehož změny se už v letošním roce nedočkáme,“ míní analytik Petr Dufek.

Pozemní stavitelství meziročně kleslo o 0,6 procenta, inženýrské se snížilo o 7,8 procenta. Proti předkrizovému roku 2008 stavební produkce od počátku roku do konce dubna klesla o 30,4 procenta.

Stavebníci zahájili v dubnu 1863 bytů, dokončili jich 1500. Zahájených bytů v bytových domech ubylo o 38,2 procenta, v rodinných domech o 15,7 procenta. Počet dokončených bytů v bytových domech klesl o 64,8 procenta, v domech rodinných se snížil o 13,6 procenta.

„Úspory veřejného sektoru na jedné straně, opatrnost firem investovat na straně druhé jsou brzdami stavebnictví, které může odblokovat teprve až příznivější výhled ekonomiky. Stejně tak zájem domácností o nové byty, který je utlumený rovněž nejistotou z dalšího vývoje,“ podotkl Dufek.

Stavebnictví se nedaří v celé Evropě. V sedmadvaceti státech EU stavební produkce podle údajů Eurostatu v letošním březnu meziročně klesla o 3,9 procenta. Pozemní stavitelství se snížilo o 3,1 procenta a inženýrské o osm procent

Pokles hlásí i další sektory. Maloobchodní tržby za duben nečekaně poklesly. Lidé jen velmi opatrně utráceli své peníze, šetří na potravinách i benzinu, chodí méně často do restaurací. Naopak více nakupují na e-shopech, zejména na slevových portálech. Tržby obchodů v Česku klesají. Oproti loňskému dubnu o 4,1 % a to napříč všemi hlavními sektory.

"Spotřebitelé v dubnu výrazně přivřeli své peněženky. Jako oblasti úspor ve výdajích vyhodnotili převážně dopravu a stravování. Tržby za prodej a opravy aut meziročně klesly druhý měsíc v řadě po osmi měsících nepřetržitého růstu, přičemž se propad v posledním měsíci prohloubil," uvedl Pavel Sobíšek z UniCredit Bank.

Lidé kvůli vyšším cenám benzinu a nafty výrazně omezili jízdu autem - tržby z pohonných hmot totiž meziměsíčně klesly o výrazných 1,4 procenta (za celý rok pak o 7,1 procenta). Oproti loňsku se také méně prodávají nebo opravují auta.

Pokles tržeb v maloobchodě byl nejvíce ovlivněn vývojem prodeje potravin. Ten klesal nepřetržitě již dvanáctý měsíc a v dubnu se pokles ještě prohloubil. Snížení tržeb bylo vykázáno jak v nespecializovaných, tak i ve specializovaných prodejnách (o 6,0 %, resp. o 3,5 %).

Pokles tržeb však zaznamenal po šestiměsíčním růstu také prodej nepotravinářského zboží, nejvyšší v nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží (o 7,9 %) a ve specializovaných prodejnách s výrobky pro domácnost (o 2,6 %).

Oživil se naopak prodej přes internet či prostřednictvím zásilkové služby s růstem o 9,6 procenta. Dařilo se s růstem 5,9 procenta i nadále prodeji počítačů a komunikačních zařízení, o 3,9 procenta pokračoval růst prodeje oděvů a obuvi a o 3,7 procenta farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží.

Zdroj: ČSÚ, IHNED, E15

Partneři

Rychlý kontakt
Asociace obchodu voda - topení z.s.
Durďákova 5, Brno 613 00
 
IČO: 60433795
DIČ: CZ60433795
V obchodním rejstříku je zapsána pod spisovou značkou L 5449, Městský soud v Praze.
Kontaktní kancelář:
Popůvky 404, Troubsko 664 41
GPS: 49.1806250N, 16.4893833E

E-mail: info@aovt.cz
frame-scrollup