Navýšení dotace na projekt v programu Nová zelená úsporám

12.7.2014 Ministerstvo snižuje administrativní zátěž

Program Nová zelená úsporám sníží administrativní zátěž pro žadatele a zvýší dotaci na zpracování odborného posudku. Vyšší dotace se rovněž týká již podaných žádostí, úspěšní žadatelé obdrží vyšší podporu na zpracování odborného posudku automaticky.

Ministr životního prostředí Richard Brabec podepsal 8. července dodatek směrnici, o poskytování finančních prostředků z programu Nová zelená úsporám. Tento dodatek přináší zejména menší administrativní zátěž pro žadatele.

Další výraznou změnu představuje navýšení podpory na zpracování odborného posudku pro oblasti podpory A (Snižování energetické náročností stávajících rodinných domů) a C.3 (Instalace solárních termických systémů), které zohledňuje skutečné náklady na jeho zpracování. Níže uvedené změny vyplynuly z výsledků analýzy programu Nová zelená úsporám 2013. Ministerstvo životního prostředí se rozhodlo potřebné kroky okamžitě přijmout.

Všechny změny se týkají všech žádostí o podporu podaných v rámci programu od 1. 4. 2014, o navýšení podpory tak není nutné žádat samostatně, v případě nároku obdrží žadatel vyšší podporu na zpracování odborného posudku zcela automaticky.

Přehled hlavních změn:

Zvýšení maximální podpory v oblasti podpory A.4 (Zpracování odborného posudku pro podoblast podpory A.1, A.2 nebo A.3) z původních 10 000 Kč na 20 000 Kč.

Zavedení oblasti podpory C.6 (Zpracování odborného posudku pro oblast podpory C.3), v rámci které je podporováno zpracování odborného posudku pro oblast podpory C.3 (Instalace solárních termických systémů). Maximální výše podpory činí 5000 Kč.

Oblast podpory A.1.2 (A.1.2. Hladina 1, požadavek na splnění hodnoty měrné roční potřeby tepla na vytápění a součinitelů prostupu tepla jednotlivých konstrukcí) se nově otevírá většímu počtu možných žadatelů, kdy se požadavek na splnění maximální měrné roční potřeby tepla na vytápění snížil ze 70 kWh.m-2.rok-1 na 100 kWh.m-2.rok-1. Maximální míra podpory pro tuto oblast zůstala nezměněna a je 30 % ze způsobilých výdajů.

Při současném rozšíření celkové vnitřní podlahové plochy např. provedením přístavby, nástavby nebo vestavby bylo zrušeno omezení o maximální rozšiřitelnost celkové vnitřní podlahové plochy o více jak 100 %.

Ke snížení administrativní zátěže žadatelů a zrychlení administrace přispějí následující změny:

není nutné dokládat doklad o vedení bankovního účtu,

není nutné dokládat Průkaz energetické náročnosti budovy (toto však žadatele nezbavuje zákonných povinností ve smyslu zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů),

podpisy na plné moci nemusí být úředně ověřeny, výpis z katastru nemovitostí může být i starší 90 dní, a to za předpokladu, že údaje v něm jsou stále platné (pomůže zejména v případě převodu žádostí), aby mohla být faktura uznána jako způsobilý výdaj, nemusí již být vystavena přímo na jméno žadatele o dotaci, ale postačí, aby byla vystavena na jakéhokoliv vlastníka/spoluvlastníka nemovitosti, která je předmětem žádosti,

doklad o projednání záměru s příslušným stavebním úřadem se nově přikládá až v okamžiku „doložení realizace", jelikož je program financovaný přes státní rozpočet, bylo z procesu administrace žádosti vypuštěno posouzení žádostí Radou SFŽP.

Zdroj: SŽFP

Partneři

Rychlý kontakt
Asociace obchodu voda - topení z.s.
Durďákova 5, Brno 613 00
 
IČO: 60433795
DIČ: CZ60433795
V obchodním rejstříku je zapsána pod spisovou značkou L 5449, Městský soud v Praze.
Kontaktní kancelář:
Popůvky 404, Troubsko 664 41
GPS: 49.1806250N, 16.4893833E

E-mail: info@aovt.cz
frame-scrollup