Ministerstvo snižuje administrativní zátěž podnikatelů

15.7.2015

Administrativní zátěž pro podnikatele se snižuje. Tvrdí to ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). To se opírá o Zprávu o pokroku ve snižování administrativní zátěže podnikatelů za rok 2014, kterou na začátku července schválila vláda.

Zpráva informuje o zlepšeních vedoucích ke snížení administrativy pro podnikatele, které se podařilo realizovat v loňském roce. Z celkem 78 opatření, která byla identifikována, se jich podařilo v roce 2014 naplnit 52. Cílem je snížit administrativní zátěž podnikatelů prostřednictvím 60 opatření do konce roku 2015.

„Mám velkou radost, že valná většina opatření byla splněna právě během loňského roku, celých 52 opatření se podařilo implementovat a podnikatelé je již mohou plně vyžívat. Navržená opatření vycházejí jak z řad státní správy, tak z řad odborné podnikatelské veřejnosti,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Z iniciativy MPO byl navíc již v roce 2012 spuštěn web www.zjednodusujeme.cz, kam mohou podnikatelé zasílat své návrhy, a upozorňovat tak na problémy spojené s plněním administrativních povinností při podnikání.

V současné době se Expertní skupina zabývá možností snížit administrativní zátěž podnikatelů při placení koncesionářských poplatků, zaměřuje se na bezúplatné veřejné zpřístupnění Sbírky zákonů na internetu nebo odstranění neúměrné administrativní zátěže při účasti ve výběrových řízeních. Výrazné zjednodušení pro podnikatele přinese i aktuálně připravované zpřístupnění všech formulářů státní správy na internetu.

Pomoc podnikatelům vychází i z doporučení Evropské komise, která se danou problematikou zabývá již několik let, aktuálně v rámci programu REFIT. Ten si bere za cíl zjednodušování právních předpisů a nákladů plynoucích ze zbytečné regulace. Tím se snaží podporovat ekonomický růst a dostatek pracovních míst.

Zpětná vazba od podnikatelů je pozitivní. Nejkladněji hodnotili zlepšení komunikace veřejné správy, digitalizaci právních předpisů, elektronizaci formulářů a kroky vedoucí ke sdílení dat mezi jednotlivými subjekty státní správy, které pomáhají zamezit duplicitnímu sběru informací.

Některá z provedených opatření

Od 1. 7. 2008 došlo ke zjednodušení a urychlení procesu vzniku živnostenských oprávnění a byl usnadněn vstup do podnikání zejména mladým a začínajících podnikatelům zavedením jedné živnosti volné, místo dosavadních 120.

Od 30. 6. 2012 byla zavedena možnost podnikatele prostřednictvím centrálního registračního místa (tj. obecního živnostenského úřadu) oznamovat změny údajů, které podnikatel ohlašuje správě sociálního zabezpečení, finančnímu úřadu, úřadu práce a zdravotní pojišťovně, a to i v případě, že při oznámení změny neplní zároveň oznamovací povinnost vůči živnostenskému úřadu.

S účinností od 1. 1. 2015 došlo ke zrušení povinnosti mít kopii ověřené pracovní smlouvy k dispozici na pracovišti pro případ kontroly a taktéž se zrušila povinnost podnikatelů opakovaně dokládat živnostenskému úřadu doklady, které již byly některému obecnímu živnostenskému úřadu doloženy a skutečnosti, které tyto doklady osvědčují, se nezměnily. Z dokladů předkládaných podnikateli budou živnostenské úřady vytvářet elektronické kopie, které budou následně ukládat do datového úložiště živnostenského rejstříku, prostřednictvím něhož budou tyto doklady přístupné všem živnostenským úřadům.

Zdroj: MPO

Partneři

Rychlý kontakt
Asociace obchodu voda - topení z.s.
Durďákova 5, Brno 613 00
 
IČO: 60433795
DIČ: CZ60433795
V obchodním rejstříku je zapsána pod spisovou značkou L 5449, Městský soud v Praze.
Kontaktní kancelář:
Popůvky 404, Troubsko 664 41
GPS: 49.1806250N, 16.4893833E

E-mail: info@aovt.cz
frame-scrollup