Fórum českého stavebnictví 2011

23.3.2011

Již 7. Fórum českého stavebnictví se odehrálo 1. března v Praze. Organizace akce se jako tradičně ujal Svaz podnikatelů ve stavebnictví ČR, záštitu nad konferencí převzal premiér Petr Nečas. Akce se zúčastnilo 300 odborníků ze stavebních firem, výrobců stavebních materiálů, architektů, projektantů, developerů a zástupců škol.

Fórum Českého stavebnictví kritizovalo vládu i premiéra

Stavebníkům chybí prorůstová opatření

Na 300 expertů z řad stavebních firem, výrobců stavební materiálů, architektů, projektantů, developerů a zástupců vysokých škol a státní správy se 1. března sešli na 7. ročníku Fóra Českého stavebnictví. Organizace Fóra se jako tradičně ujal Svaz podnikatelů ve stavebnictví ČR (SPS), záštitu nad akcí převzal premiér Petr Nečas.

Ostrou kritiku si vyslechl předseda vlády, která úsporná opatření vyřešila tím, že proškrtala investice ve stavebnictví. “Zcela chybí prorůstová opatření,“ upozornil předseda SPS Václav Matyáš. Petra Nečase a jeho kabinet kritizoval mimo jiné za to, že zastavil i fiskálně prospěšné projekty jako Nový Panel či vysoce efektivní program k úspoře energií Zelená úsporám. Vlny kritiky se valily také na ministerstvo dopravy, jež podle SPS chybovalo v mnoha ohledech. Zejména jde o stopku, vystavenou rozestavěným stavbám či opravám komunikací, příčemž vrcholem chybných opatření je vydání tzv. Superstrategie. „To není žádná strategie, ale pouze popis patové situace ve výstavbě dopravních staveb. Superstrategie neřeší cíle dobudování páteřní sítě silnic, dálnic a železnic, ale pouze vyjmenovává stavby, na které jsou finanční prostředky, ostatní nechává na tom, jak se vyvine finanční situace. To je v příkrém rozporu se všemi koncepcemi rozvoje státu a krajů, s potřebou zvyšování konkurenceschopnosti ČR i potřebného přílivu zahraničních investorů,“ konstatoval Václav Matyáš.

Petr Nečas uvedl, že si vláda uvědomuje, v jak obtížné situaci se stavebníci nacházejí. „Je třeba vést dialog, vedoucí k podpoření cest k oživení investiční výstavby. Bude proto zřízen poradní sbor premiéra pro oblast stavebnictví, v níž bude zastoupen také SPS,“ uvedl Petr Nečas.

Partneři

Rychlý kontakt
Asociace obchodu voda - topení z.s.
Durďákova 5, Brno 613 00
 
IČO: 60433795
DIČ: CZ60433795
V obchodním rejstříku je zapsána pod spisovou značkou L 5449, Městský soud v Praze.
Kontaktní kancelář:
Popůvky 404, Troubsko 664 41
GPS: 49.1806250N, 16.4893833E

E-mail: info@aovt.cz
frame-scrollup