Evropská komise zveřejnila „Akční plán pro podnikání 2020“

20.1.2013 Návrat k růstu a zaměstnanosti

Návrat k růstu a větší zaměstnanost mohou přinést jedině zaměstnavatelé. Alespoň to je signál, který vyslala Evropská komise (EK). Ta zveřejnila dlouho avízovaný dokument, a to Akční plán pro podnikání 2020.

„Více podnikatelů znamená více pracovních míst, více inovací a více konkurenceschopnosti. Stát se podnikatelem a realizovat své vize vyžaduje hodně osobního rizika a úsilí. Podnikatelé jsou hrdinové naší doby. Podnikání je nejsilnější hnací silou hospodářského růstu v ekonomické historii. Proto chceme, aby se podnikání stalo atraktivní a dostupnou vyhlídkou pro evropské občany,“ konstatoval komisař pro průmysl a podniky Antonio Tajani.

Na první místo klade Komise otázku vzdělání v oblasti podnikání, které je podle programu třeba začít již na základním stupni. Dalším krokem pro je pro rozvoj podnikání důležité zajistit přístup k financím.

Evropská komise slibuje podpořit programy mikroúvěrů a jejich dostupnost zájemcům o podnikání. „Hospodářská komora ČR (HK ČR) je připravena tento záměr podpořit a proto připravuje na národní úrovni systém, který by umožnil malým a středním podnikům získat snadno a rychle potřebný úvěr,“ dodal prezident komory Petr Kužel.

Polovina nově vznikajících podniků podle statistik zaniká do pěti let od svého založení. To je důvod, proč ve svém počátečním období potřebují podniky podporu. Na evropské úrovni se zejména jedná o podporu vytváření přeshraničních klastrů a obchodních sítí nebo o posílení činnosti Evropské sítě na podporu podnikání.

Ve druhé části svého sdělení se Evropská komise věnuje otázkám jak zapojit do podnikání více žen, seniorů, nezaměstnaných a imigrantů.

Vyjmenované body podpořila jak Hospodářská komora, tak Svaz průmyslu a dopravy ČR.

Partneři

Rychlý kontakt
Asociace obchodu voda - topení z.s.
Durďákova 5, Brno 613 00
 
IČO: 60433795
DIČ: CZ60433795
V obchodním rejstříku je zapsána pod spisovou značkou L 5449, Městský soud v Praze.
Kontaktní kancelář:
Popůvky 404, Troubsko 664 41
GPS: 49.1806250N, 16.4893833E

E-mail: info@aovt.cz
frame-scrollup