Čeští zaměstnavatelé jsou opatrní

22.2.2012 Pesimismus na trhu práce

Společnost Manpower Česká republika zveřejnila výsledky průzkumu "Manpower Index trhu práce" pro první čtvrtletí roku 2012. Přes celkový pesimismus na trhu práce je nadále celá řada pracovních pozic, které zaměstnavatelé těžko obsazují.

V rámci průzkumu Manpower Index trhu práce pro první čtvrtletí 2012 byla všem účastníkům vybraného reprezentativního vzorku 750 zaměstnavatelů v ČR položena otázka: "Jak očekáváte, že se změní celkový počet zaměstnanců ve vaší společnosti v následujícím čtvrtletí do konce března 2012 v porovnání s aktuálním čtvrtletím?"

Zaměstnavatelé v České republice předpovídají pro první čtvrtletí 2012 nepříznivé náborové prostředí. 5 % zaměstnavatelů očekává nárůst počtu pracovních sil, 9 % předpovídá snížení pracovních sil a 85 % zaměstnavatelů nepředpokládá žádné změny. Na základě těchto údajů vykazuje Čistý index trhu práce pro Českou republiku pro první čtvrtletí 2012 hodnotu -4 %. V porovnání s předchozím čtvrtletím je index o 5 procentních bodů nižší a je na přibližně stejné úrovni.

"Není žádným překvapením, že čeští zaměstnavatelé přistupují k přijímání nových zaměstnanců velmi opatrně v důsledku negativních zpráv o vývoji na finančních trzích a hrozbě zpomalení růstu v eurozóně. Společnosti jsou pod rostoucím tlakem na snižování marží a jsou nuceny produkovat více se stejným nebo nižším počtem lidských zdrojů ", řekla Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka Manpower Česká a Slovenská republika. "Zaměstnavatelé vědí, že v tomto ekonomickém prostředí musí dělat vše pro to, aby udržely jejich organizaci flexibilní a konkurenceschopnou."

"Dokud se opět neobjeví pozitivní zprávy o vývoji na trzích, zaměstnavatelé budou nadále omezovat nábory nových zaměstnanců a vytvoření každého nového pracovního místa budou velmi zvažovat," dodává Rezlerová. "To je i důvod, proč 85% zaměstnavatelů odpovědělo, že nebude měnit počet svých zaměstnanců v prvním čtvrtletí nového roku a bude vyčkávat, jak se situace na trhu vyvine. Navzdory rostoucímu pesimismu zaměstnavatelů ale přetrvává vysoká poptávka po pracovnících s technickým vzděláním, řemeslnících nebo obchodních zástupcích."

Zdroj: Manpower ČR

Partneři

Rychlý kontakt
Asociace obchodu voda - topení z.s.
Durďákova 5, Brno 613 00
 
IČO: 60433795
DIČ: CZ60433795
V obchodním rejstříku je zapsána pod spisovou značkou L 5449, Městský soud v Praze.
Kontaktní kancelář:
Popůvky 404, Troubsko 664 41
GPS: 49.1806250N, 16.4893833E

E-mail: info@aovt.cz
frame-scrollup